Brukervennlig nettside: En generell guide til å skape en optimal brukeropplevelse

Brukervennlig nettside: En generell guide til å skape en optimal brukeropplevelse

Innholdsfortegnelse

En brukervennlig nettside er en som gjør det enkelt for brukere å navigere, finne det de leter etter og gjøre det de ønsker å gjøre. En optimal brukeropplevelse (UX) kan føre til økt engasjement, bedre konvertering, økt kundelojalitet og bedre rangering i søkemotorer. I denne artikkelen vil vi diskutere hva som gjør en nettside brukervennlig og gi deg noen tips for å skape en optimal brukeropplevelse.

UX står for User Experience, altså brukeropplevelse. 

Hva gjør en nettside brukervennlig?

En brukervennlig nettside er en som er intuitiv og enkel å navigere. Det betyr at det er enkelt å finne informasjonen brukerne leter etter. Her er noen faktorer som bidrar til en brukervennlig nettside:

Riktig layout og design

En brukervennlig nettside har en tydelig og enkel layout som er enkel å navigere. Sidene skal være ryddige og presentere informasjonen på en oversiktlig måte. Designet skal være enkelt, men samtidig profesjonelt og estetisk tiltalende.

Lett å navigere

Navigeringen på nettsiden skal være enkel og intuitiv. Menyen bør være godt synlig og ha en logisk struktur. Undermenyer bør være tydelige og enkle å bruke. En søkefunksjon kan også være nyttig hvis det er mye innhold på nettsiden. Les mer om navigasjon på nettsider her

Rask lastetid

Nettsiden skal laste raskt og effektivt. Dette betyr at bilder og videoer skal være optimalisert for nettet, og at nettsiden er bygget på en optimalisert plattform. Jo flere funksjonaliteter nettsiden inneholder, jo tregere vil nettsiden være.

Jo mer som må lastes inn, jo tregere vil hastigheten være. Dette er kanskje noe som mange ikke tenker over, ettersom netthastigheten er blitt betydelig bedre de siste årene. Men dette er en viktig faktor for alle nettsider. 

Eksempler på hva som kan skru opp lastetiden er: bildekaruseller, video, tabs med innhold, iframes (innhold som hentes fra andre nettsider) og avanserte animasjoner. I de fleste tilfellene hvor en nettside er treg er det ofte fordi nettsiden har unødvendige store bilder, elementer eller video som må lastes ned av brukeren sin nettleser. Det er stor forskjell på en nettside som må laste inn 4 MB kontra 40 MB. 

Godt innhold

Innholdet på nettsiden skal være relevant, informativt og engasjerende. Det bør være skrevet med tanke på brukerne og deres behov. Innholdet skal også være godt strukturert, med tydelige overskrifter og avsnitt. På slutten av teksten kan det være lurt å supplere med en «Vanlige stilte spørsmål” (FAQ) seksjon for raske svar og tillitsbygging som viser at dere inne sitter med kunnskapen kunden trenger. 

Hvilket innhold ditt nettsted trenger er meget koblet opp til hva folk lurer på innen dine varer eller tjenester. Dette gjør at innholdet bør svare på spørsmål som den besøkende har. Dette kan være gjennom en rekke vinklinger og formuleringer. 

Har ditt nettsted innhold som er relevant og troverdig vil Google rangere nettsiden din i flere søkeresultater, ettersom din nettside treffer det folk søker etter. Noe som er Google sitt mål, å gi brukerne det de søker etter. 

Enkel å bruke

En brukervennlig nettside skal være enkel å bruke for alle brukere, uavhengig av deres ferdighetsnivå eller tekniske kunnskaper. Teksten bør være lett å lese, responsive knapper og navigasjonselementer skal være enkle å forstå og bruke.

Tips for å skape en optimal brukeropplevelse

Å skape en optimal brukeropplevelse på en nettside krever litt innsats, men det er definitivt verdt det. Her er noen tips for å hjelpe deg med å skape en brukervennlig nettside:

  1. Hold det enkelt: Unngå å overvelde brukeren med for mye informasjon eller komplisert design. Hold designet enkelt og rent, og bruk klare og lettleste fonter.
  1. Prioriter innholdet: Vær sikker på at innholdet på nettsiden din er organisert og enkelt å finne. Bruk en hierarkisk struktur med overskrifter og underoverskrifter for å hjelpe brukeren å finne det de leter etter.
  2. Test nettsiden din: Test nettsiden din på forskjellige enheter og nettlesere for å være sikker på at alt fungerer som det skal. Sørg for at alle linker og knapper fungerer, og at nettsiden laster raskt.
  3. Tilby en søkefunksjon: Å tilby en søkefunksjon gjør det lettere for brukeren å finne det de leter etter på nettsiden din. Plasser søkefeltet øverst på siden, slik at det er lett tilgjengelig.
  4. Tenk på responsivt design: Sørg for at nettsiden din er optimalisert for alle enheter og skjermstørrelser, fra datamaskiner til mobiltelefoner. Dette vil gjøre det lettere for brukerne å navigere og bruke nettsiden uansett hvilken enhet de bruker.
  5. Vær oppmerksom på lastetid: En nettside som laster tregt kan føre til at brukere forlater siden din. Sørg for å optimalisere bildene dine og minimere størrelsen på filene for å forbedre lastetiden.
  6. Vær konsistent: Hold designet og utformingen konsistent på alle sidene på nettsiden din. Dette vil gjøre det lettere for brukeren å navigere og finne det de leter etter.
  1. Vær tilgjengelig: Tilby alternativer for å gjøre nettsiden din tilgjengelig for alle, inkludert personer med nedsatt syn eller bevegelseshemninger. Dette kan inkludere alternativ tekst for bilder eller lydforbedringer for å hjelpe de som har nedsatt hørsel.
  2. Test brukeropplevelsen: Inviter venner eller familie til å teste nettsiden din og gi tilbakemeldinger på brukeropplevelsen. Dette kan hjelpe deg med å finne ut hva som fungerer og hva som kan forbedres.
  3. Optimaliser for SEO: Å optimalisere nettsiden din for søkemotorer kan hjelpe deg med å få mer trafikk og gjøre det lettere for brukere å finne det de leter etter på nettsiden din. Dette kan inkludere å bruke nøkkelord i innholdet og meta-beskrivelsene dine, og sørge for at nettsiden din er rask og responsiv.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Andre artikler
Google cookies
Consent Mode V2

Hva er det og hvorfor er det viktig for din nettside?  I takt med økende fokus på personvern på nett, har Google introdusert Consent Mode

Les mer »