Navigasjon på nettside: Gjør det enkelt for besøkende å finne det de trenger

Navigasjon på nettside: Gjør det enkelt for besøkende å finne det de trenger

Innholdsfortegnelse

Navigasjon på nettsider kan være en avgjørende faktor for om brukere finner det de leter etter eller ikke. En effektiv navigasjonsstruktur vil gjøre det enkelt for besøkende å finne det de trenger, og bidra til at de blir på nettsiden lengre. I denne artikkelen vil vi se på hva som gjør en god navigasjonsstruktur, hvordan du kan søkemotoroptimalisere navigasjonen på din nettside for å øke brukeropplevelsen og forbedre rangeringen din i søkemotorer.

Hva er navigasjon på nettsider?

Navigasjon på en hjemmeside viser til hvordan informasjon og sider er organisert og strukturert på en nettside, og hvordan besøkende kan finne det de leter etter. Dette inkluderer navigasjonsmenyer, søkefelt, interne lenker, brødsmuler og andre funksjoner som gjør det enkelt å bevege seg rundt på nettsiden.

Hvorfor er en god navigasjonsstruktur viktig?

En god navigasjonsstruktur vil gjøre hele brukeropplevelsen bedre til en rekke fordeler for både besøkende og nettside-eiere. For besøkende kan en enkel og intuitiv navigasjon hjelpe dem med å finne det de leter etter raskt og enkelt, noe som kan føre til at de blir på nettsiden lengre og har en positiv opplevelse. En effektiv navigasjonsstruktur vil bidra til å øke konverteringer, forbedre brukeropplevelsen og forbedre rangeringen i søkemotorer.

Relatert: Hvordan bli synlig på Google

Hvordan lage en god navigasjonsstruktur

Her er noen tips for å lage en god navigasjonsstruktur på din nettside:

1. Hold det enkelt

Det er viktig å holde navigasjonen på nettsiden enkel og oversiktlig. Unngå for mange kategorier og underkategorier, og sørg for at hovedmenyen ikke blir for overveldende for brukerne. Hovednavigasjonen på desktop, også kalt menyen, bør inneholde mellom tre og fem elementer og være lokalisert i toppen til høyre eller venstre der folk er vant med å finne menyen.

På mobil kan alle menyelementene samles i et popup-vindu ved å trykke på et “hamburger icon” representert av tre horisontale streker. Navigasjonen på mobil har lenge vært plassert oppe i høyre hjørne, men på nyere nettsider ser vi at menyen blir mer og mer plassert nede til høyre for enklere tilgang. 

2. Bruk en hierarkisk struktur

En hierarkisk struktur kan gjøre det enklere for brukere å navigere nettsiden. Dette betyr at du bør ha en hovedkategori, som deretter kan deles inn i underkategorier, og så videre. 

3. Bruk klare og beskrivende navn

Navnene på kategoriene og sidene på nettsiden bør være klare og beskrivende. Unngå å bruke interne koder eller kompliserte navn som kan forvirre brukerne.

4. Tilby flere måter å navigere på

I tillegg til hovedmenyen, bør du også tilby flere måter å navigere på. Dette kan inkludere en søkefunksjon, interne lenker og en «breadcrumbs»-funksjon som viser hvor brukeren er på nettsiden.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Andre artikler
Google cookies
Consent Mode V2

Hva er det og hvorfor er det viktig for din nettside?  I takt med økende fokus på personvern på nett, har Google introdusert Consent Mode

Les mer »