Tips til filming med mobil

Tips til filming med mobil

Innholdsfortegnelse

Som Chase Jarvis sier “Det beste kameraet er det du har med deg”. Utstyr er ikke det viktigste, det er personen som holder kamera det står på. Du kan skape mye bra innhold med mobilen! Men, hvordan? Gjennom å følge disse tipsene kan du heve kvaliteten på din film betydelig. 

1. Hva vil du oppnå?

Gjennom å vite hva målet med filmen er, blir det enklere å planlegge hva filmen skal inneholde. Se for deg hvilke bilder du trenger for å kunne fortelle historien. Dette kan være enkelt, men også komplisert. Prøv deg frem, men ikke tenk for avansert. Start med det mest simple. 

2. Ha riktig fokus og kontroller instillingene

Alle mobiler filmer med automatiske innstillinger. Dette betyr at kameraet bestemmer alt av innstillinger. Dette fungerer 89% av tiden. Men om bildet ikke ser bra ut så er det noen triks du kan benytte deg av gjennom å styre innstillingene manuelt. Er bildet for mørkt kan du skru opp ISO (sensor sensitiviteten) eller lukkertiden slik at mer lys blir fanget. 

Når du skal bruke manuelle innstillinger er det viktig å ha tungen rett i munnen, ettersom de ulike innstillingene påvirker hvordan bildet blir. Lengre lukkertid gjør at kameraet bruker mer tid på å fange hvert bilde, noe vil påvirke hvor skarpt bildet blir. 

3. Tenk på omgivelsene

Hvordan ser det ut der du skal filme? Er alt i bildet viktig? Kan du fjerne rot? En vegg er en kjedelig bakgrunn. Kan du skape dynamikk i bildet? Dette kan du gjøre gjennom å tenke i 3 lag. 

Bakgrunn

Hovedfokus (Tingen/objektet du filmer)  

Forgrunn 

Gjennom å skape dynamikk, blir bildene penere og enklere å se på. 

4. Lyssetting

Lys er noen av de viktigste elementene når det kommer til filming. Det er lys nesten overalt, men det er stor forskjell på fargen på lyset. Utendørslys er blått, innendørs lys er oftest gult. Her er det viktig å unngå å bruke en blanding av begge lysene. Vær bevisst på hvor lyset kommer fra, hvordan ser skyggene ut? Er det slik du vil ha det? Unngå å filme personer som har solen i ansiktet, mest sannsynlig vil personen myse og det tar seg ikke alltid best ut. 

5. Tenk som en fotograf

Hva er med i bildet, hvor faller øyet naturlig? Hvordan ser utsnittet ut? Om du ikke har lagt merke til det, så leter du ikke etter hva du skal se på i nesten all profesjonell film. Dette er fordi fotograf, regi og klipper vet hvor fokuset i bildet ligger og setter sammen klippene deretter. Dette er et grep som kan heve din film betydelig. Seeren er ikke interessert i å søke etter hvor de skal se. 

Pass på at kamera er horisontalt, altså at linsen på kamera står 90 grader ut fra mobilen. Hvis vinkelen på kamera ikke er horisontal, kan hode eller bein på personene du filmer bli dradd ut og personene vil enten få lange bein eller store hoder. 

6. LYD!

God lyd er ofte undervurdert. Mikrofonen på mobiltelefoner er ofte ikke laget for høykvalitetslyd. Derfor er det en fordel å investere i en mikrofon. Om du skal filme dialog kan det være en fordel å benytte en mygg, altså en mikrofon du fester på personen som snakker. 

7. Hold kamera i ro

Typiske feil når det kommer til filming er at kamera beveger seg for mye. For mye bevegelse oppleves ofte som rotete og vanskelig å se på. Her er det et tips som kan øke produksjonskvaliteten betydelig – hold kamera i ro. Sier ikke at du skal unngå å bevege kamera, men spør deg da spørsmålet: gjør dette filmen bedre? 

Bak alle bevegelsene med kamera bør det være en tanke og hensikt. 

8. Skru opp kvaliteten til max

Når du skal filme med mobilen er det alltid en fordel å bruke de beste innstillingene mobilen kan filme med. Dette gir deg mer spillerom under etterarbeidet og vil gi deg de beste bildene som er mulig. 

9. Unngå småfeil “ta flere opptak” 

Når man filmer, så er det ikke ofte man ikke kan filme flere ganger. Det er ikke live. Så om du ikke er fornøyd med det du har filmet, så gjelder det å bare prøve på nytt. Pass på at du ikke får fingeren med i bildet og at linsen er ren. 

10. Klipping og ferdigstilling

Når du skal sette sammen klippene er det en fordel å benytte et redigeringsprogram som ikke etterlater vannmerke. Dette kan for eksempel være:

Om du klarer så er det et poeng å prøve å holde fokuspunktet på samme sted i bildet gjennom filmen, som nevnt i tips 5. 

Benytter du disse tipsene vil du kunne produsere bedre filmer med høyere produksjonskvalitet. Da er det bare en ting som gjenstår. Ta opp mobilen og start å filme! 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Andre artikler
Google cookies
Consent Mode V2

Hva er det og hvorfor er det viktig for din nettside?  I takt med økende fokus på personvern på nett, har Google introdusert Consent Mode

Les mer »