Overskrifter på nettsider og hvordan de brukes i søkemotorer

Overskrifter på nettsider og hvordan de brukes i søkemotorer

Innholdsfortegnelse

Overskrifter på en nettside er viktige for både brukere og søkemotorer. De gir en oversikt over hva siden handler om, og kan hjelpe brukerne med å finne den informasjonen de leter etter raskere. Samtidig kan de hjelpe søkemotorer med å forstå innholdet på siden, noe som kan påvirke rangeringen i søkeresultatene.

Hva er overskrifter?

Overskrifter er titler eller tekststykker som skiller seg fra resten av teksten ved å være større og/eller fetere. De brukes vanligvis for å dele innholdet på en nettside inn i mindre seksjoner, og gir en indikasjon på hva hver seksjon handler om. Overskrifter forteller oftest leseren om hva teksten under handler om. 

Hvorfor er overskrifter viktige?

Overskrifter kan ha stor innvirkning på brukeropplevelsen på en nettside. En godt strukturert side med klare og informative overskrifter kan gjøre det enklere for brukerne å finne den informasjonen de leter etter, og bidra til at de blir på siden lenger. Samtidig kan gode overskrifter også bidra til å forbedre rangeringen i søkemotorer, da de hjelper søkemotorer med å forstå innholdet på siden.

Hvilke typer overskrifter finnes det?

Det finnes flere typer overskrifter, som vanligvis markeres ved å bruke HTML-kode for å definere dem som H1, H2, H3 osv. Her er en kort oversikt over de vanligste typene:

H1-overskrift

H1-overskriften er vanligvis den største og mest fremtredende overskriften på en side, og markerer vanligvis tittelen på siden eller innholdet på siden.

H2-overskrift

H2-overskriften brukes vanligvis for å dele innholdet på siden inn i mindre seksjoner, og gir en indikasjon på hva hver seksjon handler om.

H3-overskrift

H3-overskriften brukes vanligvis for å markere mindre seksjoner eller underseksjoner på en side.

H4-overskrift

H4-overskriften brukes sjelden på vanlige nettsider, men kan være nyttig for spesielle typer innhold, som f.eks. en liste med punkter eller en tabell.

Hvordan bruke overskrifter på en nettside

1. Bruk H1-overskriften på tittelen

H1-overskriften bør vanligvis brukes for å markere tittelen på siden eller innholdet på siden.

2. Bruk en hierarkisk struktur

Som med navigasjon på en nettside, er det viktig å bruke en hierarkisk struktur for overskriftene. Dette betyr at du bør ha en H1-overskrift, som deretter kan deles inn i H2-overskrifter, og så videre.

3. Bruk klare og beskrivende overskrifter

Overskriftene bør være klare og beskrivende, slik at brukerne vet hva hver seksjon handler om. Dette kan også hjelpe søkemotorer med å forstå innholdet på siden og rangere det høyere i søkeresultatene.

4. Unngå å bruke for mange overskrifter

Selv om det er viktig å bruke overskrifter for å strukturere innholdet på en nettside, er det også viktig å unngå å bruke for mange av dem. Bruk kun så mange overskrifter som er nødvendig for å strukturere innholdet på en fornuftig måte.

5. Unngå å bruke samme overskrift flere ganger

Det er viktig å unngå å bruke samme overskrift flere ganger på en side, da dette kan forvirre både brukere og søkemotorer. Bruk heller unike overskrifter for hver seksjon av innholdet.

6. Bruk CSS for å style overskriftene

For å sikre at overskriftene på en nettside ser konsistente ut og passer med designet på siden, kan det være lurt å bruke CSS for å style dem. Dette kan hjelpe med å gjøre siden mer profesjonell og brukervennlig. Dette gjøres i koden til nettsiden og benytter H1, H2 og H3 osv. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Andre artikler
Google cookies
Consent Mode V2

Hva er det og hvorfor er det viktig for din nettside?  I takt med økende fokus på personvern på nett, har Google introdusert Consent Mode

Les mer »