Hvordan fungerer Pay Per Click (PPC) budgivning?

Hvordan fungerer Pay Per Click (PPC) budgivning?

Innholdsfortegnelse

PPC betyr pay per click (Betaling per klikk). Betaling per klikk eller Pay per click benyttes som en av de mest vanlige betalingsmetodene når man kjøper digital reklame. Et annet utrykk som man ofte hører i stedet for PPC er CPC (cost per click) og egentlig akkurat det samme. Kjært barn har mange navn, og slik er det innenfor digital markedsføring.

Hva er PPC-budgivning?

Hva-er-PPC-budgivning

PPC budgivning handler om at man kjøper i et auksjonsbasert system som for eksempel Google annonsering ads og betaler da noen kroner per klikk man får på sin annonse.

Ved bruk av en PPC markedsføringsmetode, som for eksempel Google ads, velger du søkeord som du vil at annonsene dine skal bli vist for de personene som søker på internett. Du betaler ingenting for en visning ved en PPC budstrategi, men når noen potensielle kunder klikker på annonsene dine så betaler du.

Derfor kan man ofte si at at man kjøper et visst antall klikk til et gitt markedsføringsbudsjett. Til eksempel tilbød Schibsted dette når pandemien brøt ut for å kompensere for bortfall av annonseinntekter i sitt varelager. Dermed lagde de PPC muligheter for små og mellomstore bedrifter, mens de tradisjonelt har kjørt en ren betaling per tusen visning (CPM budgivning). Cost per mille(tusen) betyr at man betaler en viss sum per 1000 visninger av sin annonse.

Denne CPM prisen kan ofte variere fra mediehus til mediehus. Så lenge det er CPM budgivning må man betale for alle visninger uavhengig om en potensiell kunde klikker og kommer inn på din nettside eller nettbutikk.

Det krever derfor som regel et større budsjett enn CPC/PPC budgivning.

Man kan derfor si at å starte en kampanje innebærer ikke betaling, det er resultatene eller klikkene som blir tellende og som man må betale for.
Det finnes forskjellige typer av PPC-budgivning, men primært brukes det når man snakket om reklame for betalte søk. Disse kampanjene dukker opp når enkeltpersoner leter etter ting på internettet ved hjelp av en søkemotor som Google – spesielt når de utfører bedriftssøk eller er i kjøpsmodus på søken etter et produkt eller en tjeneste.

Dette kan være alt fra et mobilsøk som for eksempel; noen som søker etter «restaurant i nærheten av meg» på telefonen til et søk på tjenester som for eksempel noen som søker etter en tannlege eller en altmuligmann i nærheten.

Eller til noen som er i shoppingmodus for å kjøpe en ny mobiltelefon som søker til eksempel “samsung galaxy 21S eller har behov for en bedriftstjeneste av veldig høy kvalitetinnenfor programmering eller søkemotoroptimalisering. Alle disse søkene faller inn under PPC-budgivning der relevante annonser vil bli vist, men som annonsør slipper man å betale før noen klikker på annonsen din.

Hvorfor bør man bruke PPC-budgivning?

Ved å bruke PPC-budgivning for å markedsføre bedriften din kan du skape mer bevissthet om tjenestene dine, og få deg til å oppdage den nøyaktige målgruppen din uten å betale før noen klikker.

Noe av fordelene ved å bruke PPC budgivning i form av Google ads eller lignende:

 1. Det genererer interesse for dine produkter og tjenester
 2. Annonser hjelper deg med å fange folks oppmerksomhet til din bedrift
 3. Gode annonser kan bidra til å øke salget og generere potensielle kunder
 4. Innholdsmarkedsføring bidrar til å forbedre og øke merkevarebevisstheten til din bedrift
 5. Normalt sett opplever man en økning i publikum sitt engasjementet på nettsiden eller i nettbutikken din.

Hvordan fungerer PPC-budgivning?

For at annonsene dine skal vises i toppen av resultatlisten på en søkemotor (vanligvis referert til som en Search Engine Result Page (SERP), kan ikke annonsører bare betale mer for å garantere at annonsene deres vises betydelig mer enn konkurrenten sine annonser.

Alt i alt er kampanjer avhengig av det som kalles Annonse Auksjonen (Ad Auction hos Google) som er et fullstendig datastyrt system som Google og andre søkemotorer benytter for å avgjøre relevansen og legitimiteten til annonsene som vises i resultatlistene(SERPene) deres.

En rekke faktorer bestemmer hvem og hva som vises først, som nummer to og så videre når man søkemotoren skal vise deg resultatlisten. Det er ca 250 ulike signaler som bestemmer:

 • Om en annonsør er kvalifisert i auksjonen.
 • Rekkefølgen som kvalifiserte annonser vises i resultatlisten (SERP).
 • Og ikke minst hvor mye hver annonsør er villig til å betale hvis det klikkes på annonsen deres.

Den primære faktoren er hvor mye en annonsør er villig til å betale for et klikk. Annonsører setter som regel et maksimumsbeløp (kalt Max CPC) som de er villige til å betale for et klikk basert på søkeordet eller søkefrasen. Dette uttrykkes ofte som et tilbud i auksjonen. Tilbudet kan settes på det bestemte søkeordet sitt nivå eller på kampanjenivå: Kampanjenivå i en Google ads konto er en en samling av relaterte søkeord. Søkemotorene har til hensikt å vise annonser som de som søker virkelig ønsker å trykke på. Basert på dette forsøker søkemotoren å vise deg relevant reklame og som gir inntekter til Google via klikk på kampanjen. Derfor kan man si at de neste faktorene nevnt ovenfor kommer inn.

En annonsør blir gitt kvalitetspoeng basert på en blanding av flere faktorer som vi vil komme inn på under denne artikkelen.

Når en annonse er kvalifisert for auksjonen utfører søkemotorene en beregning: Maks CPC x Kvalitetspoeng = Rangeringen av annonsene. Dette legges dermed til grunn for om en annonse vises som nr. 1,2,3,4 og så videre.

Kvalitetspoeng

Hvordan fungerer søkeord i betaling per klikk (PPC) -annonsering?

Ordene som man benytter når man søker på søkemotorer kalles nøkkelord. Et av hovedkriteriene for å annonsere ved bruk av PPC-budgivning er nøkkelord. Nøkkelordene henger sammen med din bedrift sine produkter og tjenester. Ved å bruke Google ads og PPC systemet hjeler du brukerne av søkemotorene til å finne nettstedet ditt på en lett måte.

For å ta et eksempel:

Tenk deg at firmaet ditt spesialiserer seg på å bygge og skrive gode CV-er. En bruker som ønsker å skrive CV kan søke med nøkkelordet «opprett CV» i en søkemotor for å finne selskaper som tilbyr hjelp med denne type tjenester.

Når brukeren søker i en søkemotor som til eksempel Google benytter den en kompleks algoritme i annonse auksjonen som bestemmer hvilke annonser som vises, i hvilken rekkefølge og fra hvilken annonsør.

Et lite tips er at man husker på at man må betale for hvert klikk som skjer på annonsene dine. Derfor bør det grunnleggende fundamentet være at man bare ønsker å by i auksjonen på søkeord som er relevante for din bedrift.

De fleste aktørene har gjort det enkelt å sette opp en annonse ved å følge en mal for oppsett, legge inn kredittkortet og trykke start slik at de aktørene som tilbyr annonseplass tjener mest mulig. Husk derfor på at det viktigste man gjør når man jobber med betalt søk i form av Google ads eller lignende er å analysere og optimalisere basert på de resultatene som skapes.

I hvilke former kan man bruke PPC-budgivning?

PPC-bud i Google ads kan være i tekstformat, produktannonser eller bildeformater.

Tekstannonser: Når annonsegruppen er lagd og nøkkelordene er valgt, går man i gang med å lage annonsene. Kampanjer bør omfatte fokus på søkeord, eventuelle tilbud og en oppfordring til handling.

Google Ads-tekstkampanjestruktur og tegnbegrensninger er som følger:

Overskrift 1 – Opptil 30 tegn (inkludert mellomrom)

Overskrift 2 – Opptil 30 tegn (inkludert mellomrom)

Beskrivende tekst – Opptil 80 tegn (inkludert mellomrom)

Ads extension 1 – Opptil 15 tegn

Ads extension 2 – Opptil 15 tegn

Annonser kan ikke inneholde overdreven bruk av store bokstaver, tegnsetting eller villedende utsagn. Husk at visnings-URL vil kombinere roten til den endelige URL-en med bane 1 og bane 2.

Produktannonser er som oftest omtalt som Google shopping: Produktannonser brukes i e-handel PPC-kampanjer som inneholder produkttitler, bilder og priser på en gang. Det er viktig å merke seg at for å benytte Google shopping må man sette opp et Merchant Center hos Google, samt at det er best med en live feed mellom produktspekteret og nettbutikken. Prisene på produktene må være inklusive moms for at man skal få vist annonsene.

Bildeannonser

Annonsører kan også bruke bildeannonser i form av ulike nettverk. Det mest brukte nettverket for bildeannonser kalles for Google Display Network (GDN). Denne formen for annonsering hjelper deg med å komponere budskapet du ønsker å fremme til brukeren som anvender søkemotoren.

Enkeltbildet skal beskrive tjenesten din. Her er noen av bildestørrelsene som kan brukes under bildeannonser hos Google.

 • 930 x 180
 • 970 x 90
 • 970 x 250
 • 980 x 120
 • 320 x 50
 • 320 x 100
 • 300 x 250
 • 336 x 280
 • 580 x 400
 • 120 x 600
 • 160 x 600
 • 300 x 600
 • 300 x 1050
 • 468 x 60
 • 728 x 90
 • 200 x 200
 • 240 x 400
 • 250 x 250
 • 250 x 360

For å få positive resultater og gode inntrykk når du bruker PPC-budgivning, er det virkelig nødvendig med godt innhold og god kontroll på nøkkelordene for å hjelpe bedriften din til å vokse gjennom gode resultater på betalt søk.

Ofte Stilte Spørsmål

Hva står CPC for i digital markedsføring?

CPC står for Cost Per Click, eller kostnad per klikk. Dette er en betalingsmodell i digital markedsføring der annonsører betaler for hver gang noen klikker på annonsen deres. CPC-modellen brukes ofte i PPC-annonsering.

Hvordan beregnes kostnaden for hvert klikk i en PPC-kampanje?

Kostnaden for hvert klikk i en PPC-kampanje avhenger av flere faktorer, inkludert konkurransen om søkeordene, kvaliteten på annonsen og relevansen til nettstedet som annonsen fører til. Annonsører kan angi et budsjett for sin PPC-kampanje og tilpasse budene sine for hvert søkeord for å optimalisere kostnadene og få best mulig avkastning på investeringen.

Hva er forskjellen mellom CPM og CPC modeller?

CPM står for Cost Per Mille, eller kostnad per tusen visninger. Dette er en betalingsmodell der annonsører betaler for hver tusen visninger av annonsen deres. CPC-modellen, som nevnt tidligere, betyr at annonsører betaler for hver gang noen klikker på annonsen deres. Forskjellen mellom de to modellene er at CPM-modellen fokuserer på visninger mens CPC-modellen fokuserer på klikk.

Hva betyr CTR i konteksten av PPC-reklame?

CTR står for Click-Through Rate, eller klikkfrekvens. Dette er en måling av hvor mange som klikker på annonsen i forhold til hvor mange som ser annonsen. En høy CTR er en indikator på at annonsen er relevant og interessant for målgruppen.

Hvordan kan PPC-reklame påvirke min bedrifts nettstedstrafikk?

PPC-reklame kan øke nettstedstrafikken til din bedrift ved å øke synligheten av annonsen din i søkeresultatene. Når noen klikker på annonsen din, vil de bli ført til nettstedet ditt, noe som kan resultere i økt trafikk og potensielt økt salg.

Hvilke strategier kan forbedre effektiviteten av mine PPC-annonser?

Noen strategier for å forbedre effektiviteten av PPC-annonser inkluderer å velge relevante søkeord, optimalisere annonsene dine for å øke relevansen og kvaliteten, teste forskjellige annonser for å finne ut hva som fungerer best, og analysere dataene dine for å gjøre justeringer og forbedringer.

Relatert:

Konverteringssporing

Facebook Ads

Facebook
Twitter
LinkedIn
Andre artikler
GOOGLE ANALYTICS
Hva er Google Analytics?

Google Analytics er en kraftig webanalysetjeneste som gir innsikt i hvordan brukere samhandler med nettsteder og apper. Implementering av Google Analytics kan være en utfordring

Les mer »